Het begin

Als kind hoorde ik altijd dat tekenen niet voor mij was weggelegd, ook al wou ik dit heel graag. Het gevolg was dat ik mij er dus niet verder in ben gaan verdiepen. Jaren later hoorde ik iemand zeggen; Iedereen kan leren tekenen, tis maar net hoeveel tijd je er in wil steken… Ik heb toen mijn potlood weer opgepakt en ben voorzichtig begonnen. Het resultaat is dat ik er nu inderdaad van overtuigt ben dat iedereen kan leren tekenen!

Voor je begint met tekenen is het verstandig om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Voor wie wil ik leren tekenen
  • Wat zou ik willen tekenen
  • Ben ik bereid om veel tijd in het leren tekenen te stoppen
  • Vind ik het fijn om te blijven leren en ontwikkelen

Hoe te beginnen

Als je besluit dat je willen tekenen, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Hou het simpel. Begin bij de basis want als je die goed onder de knie hebt, wordt al het andere een stuk makkelijker. Schaf niet gelijk het duurste en uitgebreidste tekenmateriaal aan maar koop gewoon een goed setje schetspotloden, een schetsboek, kneedgum en gewone gum. Zoek op Youtube naar de filmpjes van bijvoorbeeld: Lineke Lijn Lineke Lijn Youtube of als je een boek fijner vind koop het boek tekenen voor Dummies: Tekenen voor Dummies. Verwacht niet gelijk van jezelf dat je jou tekenkunst kan vergelijken met de professionals, je ziet hun tekening maar niet hoeveel uur zij hebben moeten oefenen om op dat niveau te komen. Het is beter om lid te worden van een teken of schildersclub met gelijk gestemden. Bijvoorbeeld:De tekenclub

Leren tekenen bestaat in het begin uit een paar aspecten, waarvan leren kijken één van de belangrijkste is. Als je namelijk echt goed kijkt zul je zien dat alles is op te delen in basisvormen. Er zijn 2 soorten basisvormen, namelijk de 2D en de 3D. De 2D vormen zijn platter en minder ruimtelijk.

De 2D basisvormen zijn:  De Cirkel, Het vierkant en Het driehoek

Alles om ons heen is opgebouwd uit die drie geografische vormen of een variatie daarvan. Een variant op het vierkant is een rechthoek en op de cirkel het ovaal. 

De basisvormen in 3D zijn niet plat en veel ruimtelijker, zij zorgen voor diepte in een tekening. De 3D basisvormen zijn: De Bol, De Kubus en De Kegel

Ook deze vormen hebben weer een variant. Een variant op een bol is een ovale bol en op de kubus een cilinder. Doordat de vormen voor diepte zorgen, worden ze altijd getekend met schaduwen.

Als je ervan uitgaat dat alles om ons heen is opgebouwd uit de basisvormen maak je het jezelf veel makkelijker met tekenen. Hou het tekenen simpel, teken eerst de basisvorm en daarna pas de details.