Acrylverf wat is dat?

Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders. Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schilderstechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders. Kortom een verf waarmee je van alles kunt doen.

De belangrijkste eigenschappen van acrylverf zijn:

  • Acrylverf bestaat voor een deel uit water. Wanneer de verf wordt aangebracht zal het water verdampen, waardoor deze opdroogt. Er zal dan alleen een kunststoflaag overblijven. In dit geval is het belangrijk om te weten dat deze laag niet meer in water oplost. Wanneer je klaar bent met schilderen is het dus verstandig om je kwasten niet te laten drogen. De kunststof is namelijk lastig uit de kwasten te krijgen en zal deze tevens hard en onbruikbaar maken. Maak je kwasten daarom direct na het schilderen schoon of zet deze in water.
  • Wanneer de verf is opgedroogd zal deze ondoorschijnend zijn. Dit betekent dat het aanbrengen van lichte op donkere kleuren gewoon mogelijk is.
  • Een schilderij overschilderen? Dat kan, want door acrylverf te gebruiken is het mogelijk om meerdere lagen over elkaar heen te leggen.
  • Als de verf opdroogt zullen de kleuren vaak iets donkerder worden.
  • Acrylverf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl schilderijen zijn daarom ook vaak van een goede kwaliteit en hebben tevens een langere levensduur.
  • Een leuke bijkomstigheid van deze verf is de prijs, want in verhouding tot andere verfsoorten is deze erg voordelig.

Acrylverf