Acrylverf gieten

De Benodigdheden

Om met acrylverf te gieten ben je wel wat dingen nodig. Hier is het boodschappenlijstje:

  • Kartonnen bekertjes
  • Roerstaafjes
  • Crème de brûlée brander
  •  Water
  • Floetrol
  • Siliconen olie 
  • Canvasdoek
  • en uiteraard de acrylverf.
Als je beginner bent en je wil eerst veel oefenen, maak het dan zeker niet te duur door gelijk dure merk spullen te kopen. Tegenwoordig zijn er bij de Action, Xenos en Hema prima oefenmaterialen te koop

Er zijn enorm veel technieken om acrylverf te gieten. Een paar ervan ga ik hier uitleggen. Staat de techniek waar jij meer over wilt weten er niet bij zoek dan eens op Youtube daar vind je heel veel. O.a het kanaal van Dien scholten is erg duidelijk en leerzaam.

1.Dirty pour

De dirty pour is een vorm van acryl gieten waarbij je alle kleuren welke je gemixt hebt in een bekertje doet. Je kan dit doen met of zonder siliconen. Wil je cellen creëren met acryl gieten dan raadt ik je aan om er wel siliconen door te doen. Je giet één voor één de kleuren in het bekertje zodat ze bij elkaar komen. Je giet alle acryl verf uit over je canvas doek en laat het even vloeien. Dan til je het doek op en houdt het een klein beetje schuin zodat de verf over je canvas uitvloeit. Dit doe je tot je hele canvas bedekt is ook de randen en hoekjes. Nu ga je met een brandertje (crème de brûlée brander) over je werk zodat alle luchtbellen verdwijnen en je cellen te voorschijn komen of nog mooier worden.

2.Flip cup

Eigenlijk is de flip cup ook een dirty pour. Je giet bij deze techniek ook alle verf zoals hierboven beschreven in een bekertje bij elkaar. Het verschil met de dirty pour is dat je nu je canvas doek met de goede kant op je bekertje legt. Dan pak je met één hand het bekertje op en druk de canvas doek stevig met je andere hand op het bekertje en draai dit in zijn geheel snel om. Je canvas doek ligt nu op je werkoppervlak en het bekertje staat ondersteboven op het doek. Laat het bekertje heel even staan zodat de verf naar beneden kan zakken. Daarna til je de beker op en laat net zoals bij de dirty pour je verf over je doek vloeien en beweegt het doek zodat de verf je hele doek heeft bedekt. 

3.Ring pour

Je doet de gewenste kleuren in een bekertje en draai hele kleine rondjes terwijl je de verf giet op je doek. Zo ontstaan er leuke effecten. Er ontstaan een soort boomringen doordat je verschillende kleuren gebruikt en de kleine rondjes draait met je mix. Dit is echt een hele leuke techniek en het uitproberen waard.